Kroes krijgt groen licht voor ICT-plan

De Europese Raad heeft ingestemd met de plannen van eurocommissaris Neelie Kroes. Met de zogenoemde Digitale Agenda wil zij de Europese samenwerking bevorderen om een duurzame, innovatieve kenniseconomie te ontwikkelen met werk voor velen en een sterke samenhang tussen de diverse lidstaten.

De PvdA vindt de plannen onvoldoende concreet. 

De voorstellen van Kroes dragen volgens de Raad bij aan het welzijn van de Europeanen. Zo verbetert de inzet van automatisering en digitale technologie de gezondheidszorg, de verkeersveiligheid, de mogelijkheden van de media en de toegang tot goederen en diensten. Ook draagt de digitale agenda bij aan de Europese doelstelling om in de komende jaren op wereldniveau een concurrerende rol te spelen.

Kernpunten uit de plannen van Kroes zijn de ontwikkeling van een gezamenlijke markt voor breedbandinternet en softwaretoepassingen, verbetering van de beveiliging tegen webdreigingen, de inzet van digitale technologie in het onderwijs en achtergestelde groepen en stimulering van onderzoek en ontwikkeling van ict. In hoofdlijnen komen de plannen overeen met de Verklaring van Amsterdam, die eind mei 2010 werd afgesproken tijdens het World Congress on Information Technology (WCIT) in Amsterdam.

WEINIG CONCREET

Europarlementariër Judith Merkies (PvdA) vindt de voorstellen van Kroes een goed begin, maar te weinig concreet. ‘Ik lees te weinig concrete doelen met bijpassende middelen, waarin de Europese Commissie een leidende rol wil vervullen’, aldus Merkies. Ze vindt het wel goed dat Kroes erkent dat een rol voor ict is weggelegd bij de aanpak van uitdagingen zoals de vergrijzing en klimaatverandering.

De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten, de Spaanse voorzitter José Luis Rodríguez Zapatero en de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso.