Kroes: ’toekomst vereist digitale oplossingen’

De problemen waarmee de EU de komende decennia te kampen krijgt, zoals achterblijvende concurrentiekracht van de economie of personeelstekort in de zorg, kunnen alleen worden aangepakt met digitale oplossingen.

Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) heeft dat dinsdag gezegd tijdens een internationaal congres over informatietechnologie in Amsterdam.
De economische crisis heeft volgens Kroes “jaren van economische en sociale vooruitgang weggevaagd”. De structurele zwakheden van de Europese economie zijn hierdoor blootgelegd. Zonder investeringen in de ict-sector dreigt Europa economisch achter te blijven.

Kroes wees erop dat de EU op dit vlak al achterloopt op andere grote economische machten, zoals de Verenigde Staten. Ook elders staan landen klaar om ons voorbij te streven. “Dit zal niet veranderen zolang onze breedbandverbindingen honderd keer trager zijn dan die in sommige Aziatische landen”, aldus Kroes, die zichzelf betitelde als ‘eurocommissaris van groei’.

De Nederlandse eurocommissaris presenteerde vorige week haar programma voor de komende jaren. Ze wil dat in 2020 iedereen in de EU kan beschikken over snel internet. Ook wil ze dat de 150 miljoen “digitale maagden” die de EU nu nog telt, actief worden op internet.

Dat laatste is niet alleen economisch van belang, het haalt ouderen ook uit hun isolement en zorgt ervoor dat mensen met een zwakke gezondheid langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De benodigde investeringen moeten grotendeels van de lidstaten en bedrijven komen. Maar als Europees Commissaris kan Kroes partijen bij elkaar brengen, coördineren, nieuw onderzoek bevorderen en juridische obstakels uit de weg ruimen.

Ook financieel kan ze bijdragen via EU-subsidiefondsen en onderzoeksbudgetten. De verspreiding van het internet wordt volgens sommige vergeleken met de manier waarop spoorwegen en elektriciteitsnetwerken ons leven in de afgelopen anderhalve eeuw hebben veranderd, aldus Kroes in Amsterdam. “Wat ze er niet bij zeggen is dat we in 10 jaar hetzelfde met internet moeten bereiken als waarover we 150 jaar hebben gedaan met de andere netwerken.”