Weekers: fiscus gaat tientallen miljoenen brieven minder sturen

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën wil het mes zetten in de vele tientallen miljoen brieven die de Belastingdienst jaarlijks verstuurt en in de bijbehorende productieprocessen.

De Belastingdienst gaat stroomlijnen dat er niet alleen minder brieven worden verstuurd, maar ook dat burgers en bedrijven de officiële papieren beschikkingen binnen enkele jaren digitaal kunnen ontvangen.

‘De blauwe envelop wordt vervangen door een e-mail’, aldus Weekers. Dit geldt zowel voor de aangifte inkomstenbelasting en de voorlopige teruggaaf als toeslagen en belastingen voor ondernemers. De Belastingdienst verstuurt nu nog zo’n 160 miljoen brieven per jaar.

Hiervoor wordt onder andere een digitale postbus gemaakt waar burgers en bedrijven de officiële correspondentie via de computer kunnen ophalen. In de wet staat nu nog dat een papieren beschikking noodzakelijk is. Weekers wil nog dit jaar de wetgeving hier op aanpassen.

Momenteel kunnen mensen al hun toeslagzaken 24 uur per dag, 7 dagen per week on-line regelen. Wel ontvangen zij bij elke wijziging, de toekenning, stopzetting en de definitieve berekening nu nog een aparte papieren beschikking. De bedoeling is dat dit binnen enkele jaren volledig digitaal kan.

Als de Tweede Kamer met de maatregelen instemt kan de Belastingdienst samen met de eerder opgestelde interne bezuinigingsmaatregelen in de komende jaren € 380 miljoen van de door het kabinet geplande € 395 miljoen aan besparingen realiseren.

[Bron: Rijksoverheid]